Πως να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop

Πως να δημιουργήσετε το δικό σας  e-shop

 

kataskeui-eshopΗ δημιουργία eshop απασχολεί όλο και περισσότερους Έλληνες καθώς βλέπουν το διαδίκτυο ως μια νέα δίοδο προώθησης και ένα κανάλι πωλήσεων.

 

Όμως για να δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα(e-shop) θα χρειαστείτε είτε να έχετε ένα σχετικά μεγάλο budget ώστε να συνεργαστείτε με μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων ή να το φτιάξετε μόνοι σας, διαβάζοντας στο ίντερνετ σχετικούς οδηγούς και αφιερώνοντας αρκετό χρόνο.

 

Αν πρόκειται για μια επαγγελματική και σοβαρή δουλειά, σας προτείνουμε για το πρώτο σας τουλάχιστον project να συνεργαστείτε με μια εταιρεία που κατασκευάζει σχετικές ιστοσελίδες και projects.

 

Αν από την άλλη θέλετε να προσπαθήσετε μόνοι σας, σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Δημιουργία eshop – τα πρώτα βήματα

 

Τα πρώτα βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι η αγορά ενός πακέτου web hosting.

 

Οι εταιρείες web hosting σας προσφέρουν χώρο στο server τους, στον οποίον εσείς θα πρέπει να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας ή να την φτιάξετε μέσα από τα εργαλεία που σας παρέχει η κάθε εταιρεία hosting.

 

Για την δημιουργία e-shop θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα προγράμματα τα οποία είναι ελεύθερα και χρησιμοποιούνται από δεκάδες ηλεκτρονικά καταστήματα.

 

Για αρχή, θα πρέπει να αγοράσετε το πακέτο φιλοξενίας – web hosting.

 

Στην ιστοσελίδα http://www.webhostinggreece.gr θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το καινούργιο σας πακέτο web hosting.

 

Σας προτείνουμε να μην αγοράσετε το αρχικό πακέτο κάθε εταιρείας, καθώς συνήθως αυτά τα πακέτα είναι για απλές στατικές σελίδες, δίχως την δυνατότητα να εγκαταστήσετε προγράμματα όπως το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσουμε για το e-shop.

 

Τι πρέπει να κάνετε μετά την αγορά του web hosting

 

Μόλις αγοράσετε το πακέτο web hosting που ταιριάζει στις ανάγκες σας (σας προτείνουμε την εταιρεία Papaki ή tophost – βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα xxx papaki page) θα πρέπει να προβείτε στην αγορά του ώστε να λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα στοιχεία λογαριασμού, τους κωδικούς, τα ftp details,κ.α.

 

Επίσης, θα πρέπει να κατοχυρώσετε ένα domain name της μορφής youreshop.gr έτσι ώστε να μπορούν να σας επισκέπτονται οι πελάτες σας.

 

Αν τα αγοράσετε όλα μαζί, τότε θα σας γίνει αυτόματο σετάρισμα από την εταιρεία hosting και εσείς δεν θα έχετε να μπλέξετε με ρυθμίσεις και άλλα περίπλοκα πράγματα.

 

Αμέσως μόλις συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου (plesk ή cpanel) θα βρεθείτε στο πρώτο σας δίλημμα: Ποιο open source λογισμικό να χρησιμοποιήσετε για το e-shop σας.

 

Οι επιλογές είναι αρκετές.

 

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα για ηλεκτρονικά καταστήματα είναι το Joomla με το αντίστοιχο module, το wordpress με το woocommerce και το Prestashop που αποτελεί μια αυτοτελή εφαρμογή για ηλεκτρονικά καταστήματα.

 

Η δημιουργία e-shop είναι πιο περίπλοκή από μια αντίστοιχη κατασκευή website καθώς απαιτεί περισσότερες γνώσεις, εξειδικευμένες ρυθμίσεις και να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο.

 

Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε είτε το prestashop είτε το woocommerce (plugin που «κουμπώνει» πάνω στο wordpress).

 

Τα 2 αυτά προγράμματα είναι τα πλέον δημοφιλή και ασφαλή, με μεγάλη κοινότητα υποστήριξης, έτσι ώστε να χτίσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.

 

Διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από addons & plugins έτσι ώστε να παραμετροποιήσετε την ιστοσελίδα σας όπως εσείς επιθυμείτε.

 

Εγκατάσταση prestashop

 

Η εγκατάσταση του prestashop γίνεται πολύ εύκολα, συνήθως μέσα από τον πίνακα ελέγχου.

 

Αν επιλέξατε την Tophost ή το Papaki (δείτε εδώ πληροφορίες για τα πακέτα web hosting) τότε μέσα στον πίνακα ελέγχου, θα βρείτε την αντίστοιχη εφαρμογή για να εγκαταστήσετε όποια php εφαρμογή θέλετε, με 1 κλικ online!

 

Αφού εντοπίσετε τον online installer, από εκεί μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση το prestashop.

 

Υπενθυμίζουμε πως το λογισμικό του prestashop διατίθεται δωρεάν.

 

Μόλις κάνετε εγκατάσταση το λογισμικό, θα δείτε τα στοιχεία σύνδεσης του διαχειριστή – admin καθώς και το url σύνδεσης για τον πίνακα διαχείρισης.

 

Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα κρατήσετε ασφαλή καθώς θα σας χρειάζονται σε καθημερινή βάση.

 

Μέσα από το διαχειριστικό μπορείτε να κάνετε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην ιστοσελίδα σας, όπως:

 

  • Προσθήκη προϊόντων, κατηγοριών,εικόνων, τιμών,κ.α.
  • Διαχείριση πελατών και παραγγελιών
  • Στατιστικά και οικονομικά στοιχεία
  • Ρυθμίσεις
  • Αλλαγή template

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε, είναι ένα συμβατό template με αυτό που θέλετε να κατασκευάσετε.

 

Το prestashop προσφέρει μια πληθώρα templates – τα επαγγελματικά themes όμως να γνωρίζετε πως κοστίζουν και δεν προσφέρονται δωρεάν.

 

Αν έχετε χρόνο για ψάξιμο και όρεξη για προγραμματισμό, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δωρεάν template και να πειραματιστείτε με τον κώδικα, ώστε να το φέρεται στα «μέτρα σας».

 

Μόλις τελειώσετε με το template της επιλογής σας, δείτε όλες τις ρυθμίσεις του prestashop ώστε να ρυθμιστεί έτσι όπως επιθυμείτε.

 

Τέλος, δημιουργήστε τις κατηγορίες, τα μενού καθώς και τα links που θα έχει η ιστοσελίδα σας.

 

Τώρα είστε έτοιμοι να εισάγετε τα προϊόντα σας!

 

Εγκατάσταση woocommerce

 

Το woocommerce είναι plugin του open source wordpress. Το wordpress είναι η πλέον δημοφιλή εφαρμογή για δημιουργία blogs αλλά και ολόκληρων επαγγελματικών ιστοσελίδων.

 

Για να έχετε πρόσβαση στο woocommerce, αρχικά κάνετε εγκατάσταση το wordpress(από τον online installer του πίνακα ελέγχου της εταιρείας webhosting που επιλέξατε).

 

Μόλις κάνετε εγκατάσταση το wordpress(πολύ εύκολο σετάρισμα με 1 κλικ – απλά επιλέγετε url που θέλετε να γίνει η εγκατάσταση) τότε, όπως και στο prestashop, θα λάβετε τα στοιχεία σύνδεσης διαχειριστή.

 

Αυτά θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε καθώς θα τα χρειάζεστε κάθε φορά που θα θέλετε να συνδέεστε στο διαχειριστικό του wordpress.

 

Συνδεθείτε στο admin panel (συνήθως βρίσκεται στην διεύθυνση domain.gr/wp-admin – όπου domain.gr το url της wordpress εγκατάστασης).

 

Μετά την σύνδεση κατευθυνθείτε στην επιλογή PLUGINS ή αλλιώς ΠΡΟΣΘΕΤΑ.

 

Κάντε αναζήτηση για το woocommerce και προχωρήστε στην εγκατάστασή του.

 

Μόλις το ενεργοποιήσετε θα έχετε αυτόματα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην εγκατάσταση του wordpress!

 

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε το woocommerce με παραμέτρους όπως κατηγορίες, ρυθμίσεις καταστήματος(διευθύνσεις, στοιχεία τιμολόγησης, ΦΠΑ,κ.α.) και μετά να εισάγετε τα προϊόντα σας.

 

Γενικά τόσο το woocomerce όσο και το prestashop χρειάζονται αρκετό ψάξιμο και χρόνο να αφιερώσετε.

 

Η δημιουργία e-shop και ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση, ειδικά αν δεν έχετε βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!