Πως να ακυρώσετε την ασφάλεια αυτοκινήτου σας

Πως να ακυρώσετε την ασφάλεια αυτοκινήτου σας

Αν έχετε πουλήσει το αυτοκίνητό σας ή αν υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος, όπως ολική καταστροφή ή κλοπή, τότε μπορείτε να ακυρώσετε την ασφάλειά σας και ίσως να πάρετε πίσω κάποια χρήματα ή ένα πιστωτικό για μελλοντική ασφάλιση.

Αν ακυρώσετε για οποιοδήποτε λόγο πριν ξεκινήσει η ασφάλισή σας – για παράδειγμα αν έχετε προπληρώσει για την ανανέωση της ασφάλειας, τότε δικαιούστε έως και 100% των χρημάτων σας ως επιστροφή, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το συμβόλαιο να «τρέχει».

 

Ποια είναι όμως η διαδικασία για να ακυρώσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο; 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ακυρώσετε την ασφάλειά σας και να λάβετε πίσω χρήματα είτε με τη μορφή μετρητών είτε ως πίστωση για μελλοντικές ασφάλειες στην ίδια ασφαλιστική.

Τα κακά νέα είναι ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακυρωτικά τέλη ή άλλες χρεώσεις που ενδεχομένως να μειώσουν το τελικό ποσό που θα λάβετε από την ασφαλιστική εταιρεία.

 

Ακύρωση συμβολαίου σε περίπτωση πώλησης αυτοκινήτου

Σύμφωνα με την ασφαλιστική ιστοσελίδα Asfaleies24.gr εάν πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει άμεσα να ακυρώσετε την ασφάλεια καθώς αν συμβεί το οτιδήποτε, το δικό σας όνομα θα βρίσκεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εφόσον ο καινούργιος ιδιοκτήτης δεν έχει κάνει ακόμα νέο συμβόλαιο ασφάλισης.

Εάν αντικαταστήσετε το αυτοκίνητο με κάποιο καινούργιο, τότε μπορείτε να μεταφέρετε την αξία της ασφάλειας στο καινούργιο όχημα και να μη χάσετε χρήματα.

Μπορεί όμως να προκύψει κάποια διαφορά λόγω διαφορετικού οχήματος.

 

Θα λάβω χρήματα αν ακυρώσω την ασφάλεια;

Αν έχετε αρκετό υπόλοιπο στην ασφάλειά σας, τότε ενδεχομένως θα υπάρχουν χρήματα προς επιστροφή.

Αν για παράδειγμα έχετε μια ετήσια ασφάλιση και την διακόψετε επειδή πουλήσατε το αυτοκίνητο στον δεύτερο μήνα της ασφάλειας, τότε θα σας επιστραφεί ένα σημαντικό ποσό πίσω.

Σίγουρα δεν θα είναι η αξία των 10 μηνών που υπολείπονταν, όμως σίγουρα θα είναι ένα σημαντικό ποσό.

Υπολογίστε πως θα χάσετε περίπου 10-15% της αξίας του συμβολαίου όταν ζητάτε μια επιστροφή χρημάτων.

 

Τι συμβαίνει αν έχω μηνιαία ασφάλεια

Αν έχετε μηνιαίο συμβόλαιο ασφάλισης και ανανεώνετε κάθε μήνα, τότε αυτό συνήθως είναι μη επιστρέψιμο.

Έτσι, αν ακυρώσετε κάποια στιγμή μέσα στο μήνα και έχετε ακόμα ημέρες στο συμβόλαιο, αυτές δεν θα μεταφερθούν σε νέα ασφάλιση ούτε θα σας επιστραφούν ως πίστωση.

 

Προσοχή στην αυτόματη ανανέωση

Η αυτόματη ανανέωση ασφάλισης από τη μια σας εξασφαλίζει ότι δε θα μείνετε ανασφάλιστοι καθώς η ασφάλεια θα ανανεωθεί αυτόματα συνήθως με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας λίγο πριν λήξει από την άλλη όμως εσείς ίσως να θέλετε μια άλλη ασφαλιστική.

Η καλύτερη επιλογή είναι να μην ανανεώνεται αυτόματα και περίπου 1 μήνα πριν τη λήξη της ασφάλειας, να κάνετε έρευνα αγοράς και να συγκρίνετε τιμές ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να δείτε ποια σας συμφέρει και ποια είναι πιο οικονομική για το δικό σας αυτοκίνητο.

 

Πως να ζητήσετε την ακύρωση του συμβολαίου σας

Για την ακύρωση του συμβολαίου θα πρέπει να μιλήσετε απευθείας με τον ασφαλιστή σας και να κάνετε αίτηση ακύρωσης συμβολαίου.

Αυτός με τη σειρά του θα μιλήσει με την ασφαλιστική εταιρεία και το αίτημα εντός μερικών ημερών θα διεκπεραιωθεί.

Συνήθως θα σας ζητήσουν την αιτιολογία της ακύρωσης για να δούνε αν είστε κατάλληλοι για επιστροφή χρημάτων.

Αν έχετε πουλήσει το αυτοκίνητό ή το έχετε πάει προς οριστική διαγραφή, τότε θα πρέπει να προσκομίσετε τα αντίστοιχα έγγραφα όπως τιμολόγιο ή υπεύθυνη δήλωση πώλησης ή διαγραφής αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλιστής σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει προς το τι πρέπει να κάνετε.

 

Πως να βρείτε τη νέα σας ασφάλεια

Τη νέα σας ασφάλεια αυτοκινήτου μπορείτε να τη βρείτε online μέσα από τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες πώλησης ασφαλιστικών πακέτων.

Πλέον υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που συγκρίνουν τιμές στις ασφαλιστικές εταιρείες και σας δείχνουν απευθείας την πλέον συμφέρουσα για εσάς και τις καλύψεις που χρειάζεστε.

Μπορείτε να βρείτε ασφάλεια αυτοκινήτου στο https://www.asfaleies24.gr/asfaleia-autokinitou/ όπου πρόκειται για τη νο1 ανεξάρτητη ιστοσελίδα ασφαλειών με σύγκριση τιμών από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και νέα γύρω από τον ασφαλιστικό χώρο.

Κάντε μια ενδελεχή έρευνα, καταγράψτε τις ανάγκες και τις καλύψεις που θέλετε να έχετε και επιλέξτε τη νέα σας ασφάλιση!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!