Μύκητες στα νύχια των ποδιών – Ονυχομυκητίαση

Μύκητες στα νύχια των ποδιών – Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια κοινή λοίμωξη των νυχιών των χεριών και των ποδιών. Μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό της επιφάνειας του νυχιού αλλά και πάχυνση των νυχιών σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βασικά στοιχεία

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών είναι περισσότερο κοινές όσο μεγαλώνετε. Ένας στους δύο ανθρώπους άνω των 65 ετών κάποια στιγμή θα εμφανίσει μύκητες στα νύχια των ποδιών τους.

Για να εντοπίσετε μια λοίμωξη από μυκητιασικά νύχια ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πάρει δείγμα του νυχιού για μικροσκοπική εξέταση.

Οι μύκητες στα νύχια μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικές θεραπείες που απλώνονται επάνω στο μολυσμένο νύχι. Τα σπρέι είναι συνήθως τα πιο αποτελεσματικά και εύκολα στη χρήση.

Σε πολύ βαριές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να πάρετε και φάρμακα από το στόμα. Ο γιατρός σας είναι ο μοναδικός κατάλληλος που θα σας προτείνει την σωστή θεραπεία.

Αιτίες εμφάνισης μυκήτων των νυχιών

Μια μυκητιακή λοίμωξη των νυχιών κάνει την εμφάνιση της όταν ένα μύκητας θα μολύνει το νύχι ή την περιοχή κάτω από αυτό (που ονομάζεται βάση των νυχιών).

Οι μύκητες τείνουν να  προσβάλλουν τα νύχια που έχουν ήδη υποστεί κάποια βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να είναι μια μικρή αμυχή στην επιφάνεια των νυχιών σας ή ακόμα και ένα χτύπημα ή μια γρατζουνιά στην επιδερμίδα γύρω από το νύχι. Οι μύκητες μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα σας από το άνοιγμα μεταξύ του νυχιού και της βάσης του.

Είναι πολύ εύκολο να κολλήσετε μύκητες των νυχιών από κάποιο άτομο που ήδη έχει. Αν μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως νυχοκόπτες, λίμες και τα σχετικά σύνεργα είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει σε εσάς η λοίμωξη.

Επίσης ποτέ μην μοιράζεστε την πετσέτα σας. Οι πετσέτες που μένουν υγρές είναι ένα ιδανικό μέρος για να επιζήσουν οι μύκητες και να μεταφερθούν στο επόμενο άτομο που θα τις χρησιμοποιήσει.

Ποτέ μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι σε δημόσια μέρη όπως είναι τα ντους και οι πισίνες αν δεν θέλετε να κολλήσετε μύκητες.

Αν πάσχετε από το «πόδι του αθλητή» -μια μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται ανάμεσα στα δάχτυλα- είναι πολύ πιθανό αν δεν το αντιμετωπίσετε άμεσα να εμφανίσετε και μύκητες στα νύχια των ποδιών σας. Είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν οι μύκητες από το δέρμα στα νύχια σας.

Κάποια ασθένεια ή αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει  το ανοσοποιητικό σας σύστημα σαν κάνει περισσότερο ευάλωτους στους μύκητες των νυχιών.

Συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα των μυκήτων στα νύχια είναι:

 • Το νύχι σας γίνεται πιο παχύ.
 • Υπάρχει αλλαγή της απόχρωσης του νυχιού σας -μπορεί να γίνουν κίτρινα, καφέ, μαύρα, μπλε ή μοβ.
 • Το δέρμα κοντά στα νύχια μπορεί να είναι σκληρό και να έχει ρωγμές. Επίσης μπορεί να σας φαγουρίζει.
 • Κάποια στιγμή θα διαχωριστεί το νύχι από την επιφάνεια του.
 • Θα πονάτε γύρω από την περιοχή των νυχιών.

Διάγνωση των μυκήτων των νυχιών

Πολλά προβλήματα των νυχιών μπορεί να μοιάζουν με μυκητιασικές λοιμώξεις. Κάποιες από αυτές είναι η ψωρίαση, η βακτηριακή λοίμωξη αλλά και κάποιο παλιότερο χτύπημα σας.

Οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τι πραγματικά είναι αυτό που έχετε στα νύχια σας για να μπορέσετε να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όπως αναφέρει και το εξειδικευμένο site για τους μύκητες στα πόδια mikitiaseis.gr , θα χρειαστεί δείγμα του νυχιού σας να εξεταστεί με το μικροσκόπιο. Δυστυχώς αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα κάτι που δεν βοηθά καθόλου στη θεραπεία των μυκήτων.

Για να μπορέσετε να απαλλαγείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε από τους μύκητες των νυχιών πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία αμέσως μόλις δείτε τα πρώτα συμπτώματα.

Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά ήδη μυκήτων όμως δεν υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα ή σκευάσματα ιδανικά για τον κάθε ένα διαφορετικό τύπο. Γι’ αυτό όλα τα σπρέι και οι αλοιφές είναι κατάλληλα για να εξουδετερώσουν μια ευρεία γκάμα μυκήτων.

Θεραπεία

Η θεραπεία πρέπει πάντα να ξεκινά άμεσα για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν χάπια αλλά και τοπικές αλοιφές και σπρέι.

 • Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα συνταγογραφούνται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
 • Ακόμα κι αν θεραπευτείτε πλήρως από τους μύκητες το νύχι σας μπορεί να μην επανέλθει ποτέ στην πρότερη εμφάνιση του.
 • Υπάρχει 1 στις 4 πιθανότητες κάποια στιγμή στο μέλλον να έχετε και πάλι μύκητες στα πόδια σας.
 • Αν έχετε διαβήτη ή κάποιο πρόβλημα στο κυκλοφοριακό σας σύστημα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές και να πρέπει να ακολουθήσετε την αγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τοπικές θεραπείες

 • Οι τοπικές θεραπείες πρέπει να απλώνονται επάνω στο νύχι σας μια με δυο φορές την ημέρα.
 • Συνήθως οι τοπικές θεραπείες είναι λιγότερο αποτελεσματικές όμως δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.
 • Έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε μυκητιακές λοιμώξεις που δεν είναι πολύ σοβαρές.
 • Οι τοπικές θεραπείες χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δράσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να προστατευτείτε από τους μύκητες των νυχιών

 • Εάν έχετε κάποια μυκητιασική λοίμωξη μην μοιράζεστε νυχοκόπτες και άλλα σύνεργα που χρησιμοποιούνται στα νύχια.
 • Εάν έχετε λοίμωξη στα νύχια των χεριών αποφύγετε το συχνό πλύσιμο αλλά και την χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών ουσιών. Φορέστε προστατευτικά γάντια όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού.
 • Αν έχουν προσβληθεί τα νύχια των ποδιών σας είναι πολύ σημαντική η σχολαστική φροντίδα τους.
 • Κρατάτε τα πόδια σας στεγνά και ξηρά και φοράτε πάντα κάλτσες και παπούτσια από υλικά που αφήνουν το πόδι σας να αναπνέει.
 • Κρατάτε τα νύχια σας κομμένα κοντά.
 • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και παπούτσια που έχουν έντονες μύτες και μπορεί να πιέζουν τα νύχια σας.
 • Όταν χρησιμοποιείτε δημόσια ντους να φοράτε πάντα παντόφλες.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!